3 Aralık 2011 Cumartesi

Hamilelik diyabeti tanısı (Tip 3 diyabet)

Genellikle 2. ve 3. trimestrde plasental laktojen hormonun (HPL) insülin direncini artırdığı dönemde olur. Kanda insülin fazla olmasına rağmen, karaciğerden glikoz yapımı azalacağına artmaya devam eder. Bu da karaciğer hücrelerinin insülin direncine sahip olduğunu gösterir. Lipoliz denen yağ yıkımı ve sonuçta kanda serbest yağ asitleri artar. Bu durum, kasların glikozu kullanmasını daha da bozar. İnsülin direnci; progesteron, kortizol ve prolaktin ile de ilgilidir.
Hiperglisemi, ağır olmamasına rağmen, fetusun ölümüne ve sakatlığına neden olabilir. Bilginin az olması ve kan şekeri yüksekliğinin önemsenmemesi, bu sonucu hazırlar. Oysa glisemi yüksekliği fazla olmasa bile, gerekirse insülin tedavisi düşünülmelidir.
Tanı koymak için hamileliğin 24-28. haftalarında kan şekeri ölçülür. İki ayrı yöntem vardır. Ya standart 75 gr lık OGTT veya 50 gr ile taramanın ardından 100 gr lik OGTT yapılır.
                                   75 gr lık OGTT
Açlık
1.saat
2.saat
<95 mg/dl
180 mg/dl
155 mg/dl
İkinci yöntemde ise; ilk önce rastgele 50 gr glikoz ile tarama yapılır. Açlıkta yapılan testte 130 mg/dl ve toklukta 140 mg/dl üzeri değerler saptandığında, 3 saatlik 100 gr OGTT uygulanır. Sonuçlardan biri anormal çıkarsa, test 1 ay içinde tekrarlanır.
           
                                   100 gr lık OGTT
Açlık
1.saat
2.saat
3.saat
95 mg/dl
180 mg/dl
155 mg/dl
140 mg/dl
Görüldüğü gibi hamilelik diyabeti demek için gereken değerler, hamile olmayan kişilerden daha düşüktür. Bu durumu bilmeyen pek çok kişi, diyabet tanısını koyamamakta ve doğum anomalilerine sebep olmaktadır. Pek çok diyabetik gebeden duymaktayım. “Açlık kan şekerim 110 mg/dl, tokluk 2.saat şekerim 170 mg/dl.” diyorlar. Öneri olarak bugüne kadar bu hamilelere ne dendiğini tahmin edersiniz? “Kan şekerin fazla yüksek değil, sorun yapma.” Sonuç ne oluyor?, dersiniz. Sakat doğumlar ve uzun sürecek bir mücadele. Hamilelerin 95 açlık şekeri, hamile olmayan kişilerin 126 açlık şekerine, 155 olan 2.saat şekeri de 200’e eşdeğerdir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder