3 Aralık 2011 Cumartesi

Kalorinin ve makrobesinlerin öğünlere bölünmesi

9- Öğünlerde alınan kalori, kişinin günlük faaliyetine göre düzenlenmelidir. Sabahtan itibaren yoğun çalışanlarda; kalorinin % 35’inin kahvaltıda alınmasını öneriyorum. Kalorinin öğle % 25, akşam % 15 ve ara öğünlerde de % 5-10’unun alınması en iyisidir. Bu oranlar, hastanın durumu ve çalışma saatlerine göre değişebilir. Sabahları inaktif ve en aktif olduğu saatler öğleden sonra ise günlük kalorinin % 35’ini öğle yemeğinde almasını öneririm. Sabah ve akşam kalorinin % 20’sini, ara öğünlerde gene % 5-10’unu almasını öneririm. Buna bağlı olarak insülin doz ve zamanları da değişebilir.
10-Her öğündeki protein, yağ ve karbonhidrat miktarı kişinin günlük faaliyetine göre düzenlenmelidir. Aktif çalışma saatlerini göz önüne alarak, sabahtan başlayarak yoğun çalışanlarda öğünlerde önerdiğim karbonhidrat, yağ ve protein yüzdelerini aşağıda tabloda veriyorum.


Kahvaltı
Öğle yemeği
Akşam yemeği
Karbonhidrat
% 55
% 30
% 20
Protein
% 20
% 40
% 50
Yağ
% 25
% 30
% 30

CHO’dan zengin
Düşük CHO
Yüksek protein
CHO : Karbonhidrat

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder